Home » Hrana i prehrana » Hranjive tvari » Bjelančevine

Bjelančevine

meso

One grade mišiće, ali i uzrokuju da se zgrče i opuste, grade krv, ali i uzrokuju da se zgruša, omogućuju očima da vidimo, bez njih naše kosti, koža i kosa ne bi imala strukturu, one grade i hrane naše tijelo, uzrokuju da smo „živi i zdravi“ gradeći i održavajući naš imuni sustav. Zbog svega toga ne čudi da njihovo ime znači “od primarne važnosti”.

Koje namirnice sadrže bjelančevine?

Najbolji izvor bjelančevina su namirnice životinjskog porijekla, a to su meso, perad, ribe, jaja i mliječni proizvodi. Također su i neke namirnice biljnog porijekla dobar izvor bjelančevina, a to su grahorice i orašasto voće. Važno je istaknuti da bjelančevine životinjskih namirnica imaju veću biološku vrijednost, odnosno iskoristivost u organizmu, u odnosu na bjelančevine namirnica biljnog porijekla. Stoga je razumljiva preporuka da se u prehrani koriste bjelančevine životinjskog porijekla od riba, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, mesa kao i bjelančevine biljnog porijekla od različitih mahunarki (grah, grašak, mahune, leća, slanutak, bob, soja) te od orašastog voća (badem, lješnjak, orah, kikiriki, pistacije).

Što bi djeca trebala jesti kao izvor bjelančevina?

Treba jesti raznolike izvore bjelančevina, jer one sadrže i druge potrebne hranjive tvari, što je jako važno kada rastemo, ali i za odrasle ukoliko žele održati dobro zdravlje. Nemasno meso i meso peradi je uz bjelačevine dobar izvor željeza, cinka i vitamina B12, a samo proizvodi životinjskog podrijetla sadrže vitamin B12. Ribe i plodovi mora uz bjelančevine daju nam važne omega-3 polinezasićene masne kiseline i vitamin D. Jaja su izrazito dobar izvor bjelančevina, važnih upravo u doba rasta, jer sadrže savršen omjer aminokiselina s najvećom biološkom iskoristivosti. Mliječni proizvodi sadrže mnogo kalcija i drugih minerala važnih za pravilan rast i razvoj. Razne mahunarke, uz bjelančevine, bogate su složenim ugljikohidratima potrebnim za energiju, biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima, dok orašasto voće sadrži i nezasićene masne kiseline važne za rad i razvoj mozga, za zdravlje srčano-žilnog i imunosnog sustava.

 

 


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content