Home » Jelovnik » Kako planirati prehranu

Kako planirati prehranu

Današnji način života mnogih obitelji ne ostavlja mnogo vremena za zajedničko objedovanje. Mnogi roditelji žele svom djetetu omogućiti i dodatne aktivnosti uz školu, no odlazak na te aktivnosti ne ostavlja mnogo slobodnog vremena, osobito za pripremu i objedovanje zajedničkog obroka. Dodatno otežava i velika zaposlenost roditelja, što uz nedostatak vremena donosi i umor, zbog kojeg mnoge obitelji jedu nešto na brzinu, jednostavne obroke koji često nisu hranjivi ili  naručuju brzu hranu. Ako se tome pribroji da dijete i/ili roditelji nisu doručkovali, često se može dogoditi da rijetko objeduju kuhane obroke. Ovakav način prehrane dovodi do neuravnoteženosti unosa energije i hranjivih tvari, što je vrlo loše za dijete u razvoju, a dugoročno može biti uzrok pojavnosti kroničnih nezaraznih bolesti (srčano-žilne bolesti, šećerna bolest, osteoporoza, neki oblici karcinoma itd.). Također, nepravilna prehrana je vrlo često uzrok alergijama, auto-imunim bolestima te neurološkim poremećajima čiji se simptomi rješavaju lijekovima a uzrok je u nepravilnoj prehranu upravo zbog neorganiziranosti. Najbolje rješenje za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu cijele obitelji je planiranje prehrane.

Mnoge su prednosti planiranja obiteljskih tjednih jelovnika. Njime možemo omogućiti pravilnu i uravnoteženu prehranu, možemo bolje kontrolirati unos poželjne i nepoželjne hrane. Osim toga, domaće pripremljeni obiteljski obroci koji se jedu kod kuće su jeftiniji i hranjiviji. Planiranje tjednih raznovrsnih i uravnoteženih obiteljskih obroka može uštedjeti ne samo novac nego i vrijeme, kupnjom namirnica jednom tjedno i organizacijom vremena za pripremu i objedovanje jela. Odredite svoj način pripremanja obroka prema slobodnom vremenu koje vam je potrebno za pripremanje obroka i pripremite tjedni plan. Možda će vam biti lakše pripremati obrok večer prije a možda ujutro prije posla. Potražite jednostavnije recepte koji sadrže što više vrsta namirnica kako bi osigurali veću hranjivost. Možda će vam odgovarati jednom tjedno skuhati više jela i zamrznuti dijelove za neke dane u tjednu (kuhajte jednom za više obroka u tjednu). Organizirajte svoju ostavu, zamrzivač i opskrbite se svježom, suhom i smrznutom hranom svih skupina namirnica, a smanjite količinu procesirane industrijske hrane. Procesirana industrijska hrana se može zamijeniti i pripremom domaćih umaka koje ćete smrznuti ili potrošiti u kraćem roku. Slane ili slatke industrijske grickalice se mogu zamijeniti hranjivijim domaćim kolačima, keksima ili krekerima. Što vam je više lako dostupna hrana s većom hranjivosti a manje ona s manjom hranjivosti, veće su šanse da imate pravilnu, hranjivu i uravnoteženu prehranu. Planiranje je bitno, pokušajte što više uključiti sve članove svoje obitelji u kupnju i pripremu hrane, čime će se svima olakšati obaveze a djeci pojačati želja za objedom. Na takav način se jačaju i obiteljski odnosi i djetetovo samopouzdanje. Obiteljski obroci mogu biti dragocjena tradicija za cijelu obitelj. No, nemojte se previše opterećivati time ukoliko ne stižete svaki dan zajednički objedovati, međutim ustrajte da bude što češće. Svakako omogućite da tjedni plan sadrži barem tri dnevna obroka, doručak, ručak i večeru a dodatno obogatite svoju prehranu hranjivim međuobrocima.


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content