Home » Moje tijelo » Stanje uhranjenosti – BMI

Stanje uhranjenosti – BMI

Ključ za postizanje i održavanje odgovarajuće tjelesne težine nije u kratkoročnim promjenama prehrane, već u načinu života koji uključuje pravilnu, uravnoteženu i raznovrsnu prehranu, redovito bavljenje tjelesnom aktivnosti, te u ravnoteži između energetske vrijednosti cjelodnevnih obroka koje konzumiramo s energijom koju naše tijelo dnevno potroši. A biti u toj ravnoteži doprinosi dobrom zdravlju te usvajanju dobrih životnih navika.

Prevelika količina tjelesnog masnog tkiva može dovesti do bolesti povezanih uz prekomjernu tjelesnu težinu i drugih zdravstvenih problema poput šećerne bolesti, srčano-žilnih bolesti i nekih oblika raka. Dok s druge strane, nedovoljna tjelesna težina odnosno pothranjenost može isto biti rizik za razvoj određenih zdravstvenih problema. Mjere za utvrđivanje poželjne, idealne tjesne mase su Indeks tjelesne mase (ITM), odnosno BMI (body mass index) te opseg struka i bokova. Međutim, te mjere nisu mjerodavne za procjenu rizika od bolesti, već se određivanjem drugih parametara, poput krvnih parametara ili određivanja količine i smještaja masnog tkiva može pretpostaviti rizik od oboljevanja.

Indeks tjelesne mase (ITM) je omjer tjelesne težine osobe (u kilogramima) i kvadrata tjelesne visine (u metrima) – kg/m2. Visoke vrijednosti ITM mogu biti pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i debljine, a niske vrijednosti ITM mogu biti pokazatelj preniske tjelesne mase. ITM se može koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca.

Za djecu i mlade iste dobi i spola prekomjerna tjelesna težina se definira kao ITM na ili iznad 85. percentila i ispod 95. percentila. Pretilost se definira kao ITM na ili iznad 95. percentila za djecu i mlade iste dobi i spola. S obzirom da sastav tijela djece varira s obzirom na dob i varira između dječaka i djevojčica, razine ITM među djecom i mladima treba usporediti tablično, u odnosu na drugu djecu iste dobi i spola. Tablice se mogu dobiti od svog pedijatra ili liječnika.

 

Status Raspon percentila ITM
Pothranjenost Manje od 5. percentila
Normalna tjelesna težina Između 5. percentile i manje od 85. percentile
Prekomjerna tjelesna težina Između 85. percentile i manje od 95 percentile
Pretilost Jednako ili veće od 95. percentile

 

Kako točno izmjeriti tjelesnu visinu kod kuće?

 1. mjerite tjelesnu visinu na podovima bez tepiha, na ravnoj površini prislonjeni uz ravan zid;
 2. skinite cipele, debelu odjeću i ukrase za kosu te oslobodite kosu kako ne bi ometala mjerenje;
 3. neka dijete stane ravno, s nogama naprijed, rukama opušteno uz tijelo i ramenima u ravnini;
 4. neka dijete gleda ravno naprijed, odnosno paralelno s podom;
 5. neka dijete stoji naslonjeno tako da glava, ramena, stražnjica i pete dodiruju ravnu površinu zida;
 6. gornji, ravni dio glave treba činiti pravi kut sa zidom;
 7. stanite tako da su vam oči su na istoj razini kao i glava gdje ćete vršiti mjerenje;
 8. označite mjesto gdje ravni vrh glave dodiruje zid. Izvršite mjerenje, najbolje metalnom trakom za mjerenje koju prislonite na pod pa sve do oznake mjerenja na zidu. Mjerite točno do najbližeg decimalnog dijela odnosno 0,1 centimetar.

 

Kako točno izmjeriti tjelesnu težinu kod kuće?

 1. stanite sa obje noge na sredinu digitalne vage postavljenu na ravnoj, čvrstoj podlozi. Ne preporučuje se korištenje vage sa oprugom te postavljanje vage na mekoj podlozi od tepiha ili tepisona;
 2. važite se bez debele i teške odjeće i obuće, najbolje u donjem rublju;
 3. zabilježite težinu do najbližeg decimalnog dijela (primjerice, 48,3 ili 25,1 kilograma).

Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content