Voda

Voda je najbolja tekućina za naše tijelo jer pomaže regulirati tjelesnu temperaturu, probavu i apsorpciju hranjivih tvari, pomaže u transportu hranjivih tvari i kisika u cijelom tijelu, funkcioniranju bubrega te pomaže kod eliminacije otpadnih i štetnih tvari iz tijela. Voda također štiti naše organe i zglobove, pomaže u sprječavanju ozljeda i pritiska na tijelo. Voda je od vitalnog značaja za život, sastavni je dio našeg tijela. Čini značajan udio u našem tijelu, prosječno od 55 do 75% ukupne tjelesne mase. Navedeni udio vode u tijelu ovisi o dobi i spolu, a njen udio se smanjuje sa starenjem. Udio vode u tijelu je veći kod muškaraca nego u žena. Za normalno funkcioniranje organizma važno je da je sadržaj vode u tijelu konstantan tj. mora postojati ravnoteža između unesene tekućine i one koja se izgubi. Vodu u organizam unosimo hranom, različitim napitcima (npr. sokovi, mlijeko, čajevi) te pitkom vodom. Voće i povrće ima visok sadržaj vode, osobito lubenica, krastavci. Vodu možemo dobiti i razgradnjom hrane (masti, ugljikohidrata i bjelančevina) čime nastaje tzv. metabolička voda. Alkoholna pića i pića koja sadrže kofein (kava, osvježavajuća, gazirana slatka pića, energetski napitci) nisu dobri napitci jer djeluju kao diuretici (pospješuju izlučivanje vode iz tijela) i tako pojačavaju gubitak tekućine iz organizma – dehidraciju. Vodu možemo izgubiti na više načina: putem kože (isparavanje, znojenje), pluća (disanjem), probavnog sustava (fecesom) i bubrega (mokraćom).

Potreba za vodom ovisi o ravnoteži između unosa i gubitka tekućine što opet ovisi o prehrani, tjelesnoj aktivnosti, temperaturi okoliša i vlažnosti zraka. Potreba za unosom vode jednaka je energetskim potrebama, što su energetske potrebe veće trebamo i više vode. Djeca imaju veće energetske potrebe pa tako trebaju i više vode. S obzirom na energetske potrebe, djeca trebaju 1,5ml vode po 1kcal energetske potrebe, a za odrasle je to 1,0ml vode/kcal. Prosječno je to za djecu od 4 do 14 godina 1,2 do 1,8L vode dnevno (oko 5 do 7 čaša od 2,5dl), a od 14 do 18 godina oko 2,5L (oko 10 čaša) dnevno za dječake, odnosno 1,8L (oko 8 čaša) dnevno za djevojčice. Što su djeca tjelesno aktivnija, potrebe za unosom tekućine se povećavaju, zbog povećanog gubitka vode znojenjem, osobito ukoliko je vani toplije. Pijenjem dovoljno tekućine možemo spriječiti blagu dehidraciju. Prvi znak dehidracije je osjećaj žeđi. Djeca su osobito osjetljiva na dehidraciju koja ima utjecaja na njihove tjelesne i mentalne sposobnosti. Što je veći gubitak vode (znojenjem ili mokraćom) stanje dehidracije je lošije. Dehidracija uzrokuje slabiju koncentraciju, glavobolju, pospanost, razdražljivost, slabiju regulaciju temperature tijela, ubrzano disanje, grčenje mišića, gubitak ravnoteže, poremećenu probavu. U djece, stanje dehidracije prilikom igranja, a osobito tijekom ljetnih mjeseci, može dovesti do većeg rizika od ozljeda.

Djecu treba naučiti da radije piju vodu od rane dobi što je dobra navika koja će se nastaviti u odrasloj dobi.

Slatka pića poput voćnog soka, bezalkoholnih gaziranih pića i sportskih, energetskih pića sadrže mnogo šećera, različitih dodataka poput boja ili arome te konzervansa i vrlo su malo hranjive vrijednosti, stoga takve napitke treba piti rijetko i malo. Mlijeko je za djecu dobar nadomjestak tekućine, a istovremeno je dobar hranjivi izbor, bogat bjelančevinama, mineralima i vitaminima.

 

Kako možemo pomoći djeci da piju više vode?

Pokazalo se da dodavanje okusa vodi povećava njeno pijenje. Međutim, važno je pri tome voditi računa o energetskoj vrijednosti pripremljenog napitka, kao i porijeklu dodanih okusa, osobito kod industrijskih voda sa okusom. Treba zapamtiti da voda nema nikavu energetsku vrijednost, odnosno ima 0kcal. Ukoliko dijete više voli različite napitke od vode, možete u vodu dodati cijeđene sokove voća i postepeno povećavati udio vode, kako bi se postepeno naučilo na samu vodu.

Postoji nekoliko načina kako da djeca piju više vode:

  • dijete naučite rano piti samo vodu i da se samo posluži;
  • omogućite da dijete uvijek ima dostupnu vodu, npr. u bočici;
  • dodajte krišku limuna ili naranče, metvicu ili đumbir da daju vodi drugačiji, zanimljiviji okus;
  • zamrznite komadiće svježeg voća i koristite ih kao kockice leda u čašama vode.

Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content