Home » Moje tijelo » Sustav organa za izlučivanje

Sustav organa za izlučivanje

Naš organizam svojim radom, odnosno metabolizmom, proizvodi više vrsta štetnih i nepotrebnih tvari, poput znoja, ugljičnog dioksida, izmeta (stolice, fecesa) te urina (mokraća). Ove proizvode metabolizma uklanjamo iz organizma na različite načine. Znoj se uklanja kroz pore na koži. Vodenu paru i ugljični dioksid izdahnemo iz pluća, dok se neprobavljeni ostatci hrane izbacuju iz crijeva kao čvrsti otpad (izmet, stolica).

Urin ili mokraća, koju proizvode bubrezi, sadrži različite otpadne tvari – nusprodukte metabolizma – razne soli, toksine i vodu – koji završavaju u krvi. Bubrezi i mokraćni sustav filtriraju i uklanjanju te otpadne tvari iz krvi. Bez bubrega, otpadne tvari i toksini mogu se zadržati u krvi i doći do, po zdravlje, opasnih razina. Osim uklanjanja otpadnih tvari i toksina, bubrezi i mokraćni sustav također reguliraju mnoge važne funkcije u tijelu. Na primjer, bubrezi nadziru i održavaju ravnotežu vode u tijelu, osiguravajući da sva tkiva dobivaju dovoljno vode kako bi radili ispravno, a naše tijelo bilo zdravo.

Sustav organa za izlučivanje (mokraćni sustav) čine dva bubrega, dva mokraćovoda, mokraćni mjehur i mokraćna cijev. Bubrezi se nalaze u straženjem dijelu trbušne šupljine, odmah ispod ošita, bočno od kralješnice. Imaju oblik graha i smeđe su boje, dugi su oko 10, a široki oko 6,5 cm.

Bubreg je izvana obavijen tankom ovojnicom, ispod koje se nalazi 1,5 – 2 cm debeo tamniji sloj, bubrežna kora. Na nju se prema središtu bubrega nastavlja bubrežna srž koja je nešto svijetlija i građena od piramidalno oblikovanih režnjića. Oni su užim dijelom usmjereni prema središtu bubrega gdje se nalaze bubrežne čašice. Bubrežne čašice su cjevastog oblika i ulijevaju se u bubrežnu zdjelicu. Na nju se, na mjestu gdje je bubreg uleknut, nastavlja mokraćovod, tanka cijev koja povezuje bubreg s mokraćnim mjehurom. Na mjestu uleknuća, u bubreg ulaze i iz njega izlaze krvne i limfne žile i živci. Osnovna građevna jedinica bubrega je bubrežno tjelešce. U jednom bubregu ima ih oko 1 milijun. Bubrežno tjelešce započinje zadebljanjem koje obuhvaća splet krvnih kapilara i naziva se čahura. Krvne kapilare nastavak su bubrežne arterije. Čahura se nastavlja u zavijeni kanalić koji u jednom dijelu zavija u obliku slova ‘U’, tvoreći silazni i uzlazni kanalić. On se otvara u sabirni kanalić koji se otvara u bubrežnu čašicu. Bubrežne čahure nalaze se u području bubrežne kore, dok su silazni i uzlazni kanalići u bubrežnoj srži.

Čahura je mjesto gdje se krv pročišćava filtracijom: krvna plazma s različitim otopljenim tvarima kroz stijenku kapilara ulazi u čahuru, a kroz njenu stijenku dalje u kanalić. Taj se filtrat krvi zove prva mokraća. Prolaženjem kroz silazne i uzlazne kanaliće koji su također obavijeni spletom kapilara, sastojci potrebni organizmu poput glukoze, minerala, aminokiselina i dr., vraćaju se u krv. Štetni i nepotrebni sastojci, npr. mokraćevina, mokraćna kiselina, amonijak, višak soli i dr. s ostatkom vode tvore pravu mokraću. Ona sabirnim kanalićima odlazi u bubrežnu čašicu, dalje u bubrežnu zdjelicu, pa u mokraćovod i konačno do mokraćnog mjehura. Mokraćni mjehur na donjem kraju ima kružni mišić zatvarač čijim se opuštanjem mjehur otvara, a mokraća kroz mokraćnu cijev izlazi iz tijela. U jednom danu bubrezi profiltriraju oko 1500 L krvi, pri čemu nastaje oko 1-1,5 L prave mokraće.

Spomenuli smo da, osim pročišćavanja krvi od štetnih i nepotrebnih sastojaka, bubrezi imaju i ulogu održavanja stalne razine vode, ali i soli u tijelu. Tu ulogu bubrega kontroliraju hipofiza i nadbubrežne žlijezde. Ukoliko u tijelu nedostaje vode, hipofiza svojim hormonima utječe na pojačano vraćanje vode iz prve mokraće u krv. Ukoliko pak u tijelu ima previše vode, ona se ne upija iz prve mokraće, već se izlučuje iz tijela. Razinu različitih minerala – natrija, klora i kalija reguliraju nadbubrežne žlijezde. Ukoliko u tijelu nedostaju navedene soli, hormon nadbubrežne žlijezde utječe na njihovo pojačano vraćanje iz prve mokraće u krv.

 

Bolesti sustava organa za izlučivanje

Različiti mikroorganizmi mogu uzrokovati upalu bubrega ili mokraćnih puteva (urinoinfekcija). Ukoliko se ne liječe, mogu uzrokovati oštećenja i poremećaje u funkciji bubrega i mokraćnih puteva.

Taloženjem različitih organskih i anorganskih spojeva u bubregu, mogu nastati bubrežni kamenci. Oni uzrokuju poremećaje u radu bubrega i bolove.

Zatajivanje rada bubrega ozbiljna je bolest. Ukoliko zataji samo jedan bubreg, drugi počinje pojačano raditi i tako nadoknađuje manjak. Ukoliko zataje oba bubrega, osoba mora dva do tri puta tjedno obavljati hemodijalizu, odnosno izvantjelesno pročišćavanje krvi koje se vrši aparatima koji oponašaju bubreg filtrirajući štetne tvari iz krvi. Najbolja pomoć takvim osobama je presađivanje ili transplantacija bubrega sa živog ili umrlog davatelja.

 

Kako možemo sačuvati zdravlje mokraćnog sustava?

Kada radimo sistematski pregled kod liječnika, često radimo i kontrolu urina. Dobiveni rezultati ukazuju na zdravlje mokraćnog sustava, ali i još nekih drugih tjelesnih sustava. Na primjer, ukoliko se u uzorku urina nalazi krv, bjelančevine ili bijele krvne stanice (leukociti), to može ukazivati na ozljede, upale ili infekcije bubrega ili mokraćnog mjehura, dok nam povišena količina glukoze u urinu može biti pokazatelj šećerne bolesti (dijabetesa).

Možda ne razmišljamo o svom urinu ili mokraćnom sustavu, ali možemo mu pomoći da dobro funkcionira tako da:

  • pijemo dovoljno tekućine, jer ona je potrebna kako bi mokraćni sustav pravilno funkcionirao i izbacio sve štetne tvari. Iako ne postoji točna količina tekućine koju bismo trebali svakodnevno popiti, svakako se potrudite da svakodnevno pijete puno vode, osobito kad je toplo vani toplo ili ukoliko vježbate ili se igrate;
  • ne zadržavajte mokraću predugo, idite mokriti na vrijeme! Predugo zadržavanje mokraće može dovesti do upale mokraćnog sustava, isto kao i neodržavanje osobne higijene;
  • prehrana sa mnogo voća i povrća može pomoći u održanju zdravlja svakog tjelesnog sustava, pa tako i mokraćnog, dok prehrana u kojoj ne pretjerujemo sa soli može pomoći da održimo dovoljnu količinu vode u tijelu i tako ne opterećujemo rad bubrega i mokraćnog sustava.

Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content