Home » Hrana i prehrana » Piramida pravilne prehrane » Pet skupina namirnica

Pet skupina namirnica

5

Pravilna, uravnotežena prehrana treba biti bogata različitim namirnicama iz svake od 5 skupina hrane. Piramida pravilne prehrane može pomoći oko određivanja potrebne količine svih 5 skupina namirnica koju bi trebali jesti tijekom dana. Ukoliko svakodnevno jedemo različite vrste namirnica iz svake od 5 skupina, ali u prilagođenim količinama s obzirom na potrebe, spol i dob, tada će naše tijelo dobiti sve hranjive tvari koje su mu potrebne za pravilno funkcioniranje.

Pet skupina namirnica su:

 


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content