Home » Hrana i prehrana » Pravilna prehrana

Pravilna prehrana

Dobro došli u svijet prehrane.

Prehrana, odnosno hrana nam treba kako bismo unjeli hranjive tvari potrebne za zadovoljenje energetskih potreba, za rast, razvoj, očuvanje dobrog zdravlja, prevenciju različitih bolesti, odnosno za dobro funkcioniranje. No, iako možda niste uvijek bili svjesni da prehrana ima značajnu ulogu u vašem životu, dobro je znati da njena kvaliteta utječe na kvalitetu života ovisno o hrani koju odaberete za svoju prehranu. Svakodnevnim izborom onoga što ćemo pojesti možemo imati koristi ili možemo naškoditi svojem zdravlju u manjoj mjeri, ali kada se izbor hrane kao odabrani način prehrane ponavlja godinama, dobrobiti ili posljedice na zdravlje postaju vidljivi i veliki. Utjecaj na odabir hrane koju ćemo jesti može biti vrlo različit (konzumiranje više hrane koja se više voli, navike, kulturno, etničko ili vjersko naslijeđe, društveni utjecaj, lokalna dostupnost hrane, ekonomske i socijalne prilike, emocije, stav o tijelu, zdravstveno stanje, znanje o prehrani itd.), ali treba istaknuti da taj odabir hrane utječe na zdravlje. Stoga je važno, u cilju održanja, unapređenja i zaštite zdravlja, odabrati pravilnu prehranu.

Pravilna prehrana tijekom života pomaže spriječiti pothranjenost u svim njegovim oblicima, kao i niz nezaraznih bolesti i stanja. U današnje vrijeme sve se više jedu namirnice bogate energijom, mastima, šećerom, soli te raznim aditivima, što može dovesti do porasta debljine i oboljevanja od bolesti koje su posljedica debljine (šećerna bolest, dislipidemije, visoki krvni tlak, srčano-žilne bolesti, karcinomi), do oboljevanja i smrtnosti od srčano-žilnih bolesti te karcinoma, što predstavlja sve više rastući ekonomski i zdravstveni problem.

 

Školica pravilne prehrane

Prehrana započinje čim nastane živo biće. Majčin odabir hrane, te njen genetski, zdravstveni i hranjivi potencijal utječe na prehranu nerođenog djeteta. Isto tako, nakon rođenja, roditelji i okolina počinju utjecati na odabir hrane djeteta te tako utječu na njegovo zdravlje, ali i na njegov kasniji odabir hrane. S obzirom na okolinu u kojoj živimo, na već spomenute promjene u prehrambenim navikama, te uzročno povezanom oboljevanju od bolesti vezanih uz nepravilnu prehranu, u cilju održavanja, unapređenja i zaštite zdravlja, stručnjaci su donijeli preporuke pravilne prehrane. Valja naglasiti da preporučena, odnosno pravilna prehrana uvelike ovisi o tome kojeg ste spola, koje ste dobi, koliko ste tjelesno aktivni te o zdravstvenom stanju. Unatoč navedenim različitostima, principi pravilne prehrane su isti, samo raznovrsna i uravnotežena prehrana najbolje doprinosi dobrom zdravlju. Sada se zna da pravilna prehrana omogućuje odgovarajući unos energije i svih hranjivih tvari, a ključ pravilne prehrane je u raznovrsnosti, ravnoteži i umjerenosti. Postoje više preporuka za pravilnu prehranu, no, poznavajući svoje potrebe, možemo među njima potražiti put ka održanju i poboljšanju svojeg zdravlja. Pomoć u ostvarivanju pravilne prehrane namijenjene djeci možemo naći u piramidi pravilne prehrane odnosno u principu 5 skupina namirnica.


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content