Home » Moje tijelo » Sastav tijela

Sastav tijela

Anatomija čovjeka je znanost o građi i funkcioniranju tjelesnih sustava koji se sastoje od stanica, tkiva i organa. Ova znanost nam pomaže razumijeti kako tjelesni organi i druge strukture tijela rade. Svaki tjelesni sustav je povezan sa drugim što je važno kako bi pravilno funkcionirao cijeli organizam čovjeka.

Tjelesni sustavi su srčano-žilni (sustava organa za optok krvi), mišićno-koštani (sustav organa za kretanje), endokrini, probavni, živčani, dišni, mokraćni (sustav organa za izlučivanje) te sustav organa za razmnožavanje. Važno je razumjeti kako su tjelesni sustavi građeni i kako oni rade zajedno.

Osnovna građevna jedinica ljudskog tijela je stanica.

Osnovna građa tjelesnih stanica je vrlo slična, ali zbog nekih različitosti u građi i obliku, stanice imaju specifičnu ulogu koju obavljaju u tijelu. Stanice su uglavnom građene od različitih bjelančevina te različitih fosfolipida.

Istovrsne stanice koje obavljaju jednake funkcije udružene su u tkiva, a to su mišićno, vezivno, živčano i pokrovno tkivo. Različita tkiva se međusobno udružuju u organe. Svako tkivo unutar organa ima određenu funkciju, a njihovo je djelovanje međusobno usklađeno. Tako je npr. mišić nadlaktice izgrađen od vezivnog, mišićnog i živčanog tkiva, a zajedno vrše određene radnje za koje nam je potreban taj mišić.

Različiti organi se udružuju u sustave organa kako bi obavljali složene zajedničke zadatke. Tako npr. sustav probavnih organa ima zadatak probave i razgradnje hrane, a u obavljanju tog zadatka sudjeluju usta, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo te još neki organi koji luče probavne sokove kao npr. gušterača.

Svi sustavi organa povezani su u jedinstvenu cjelinu, organizam. Da bi se organizam održao na životu i obavljao sve životne funkcije, potrebna mu je energija koju dobiva od hrane. Pomoću sustava organa za probavu, hranu probavljamo do hranjivih tvari koje se potom prenose po čitavom tijelu pomoću sustava organa za optok krvi (srčano-žilni sustav). Osim hranjivih tvari, taj sustav po tijelu prenosi kisik i druge životno važne tvari.

Kisik je potreban svim stanicama kako bi se od hranjivih tvari oslobodila energija potrebna za obavljanje svih životnih funkcija. Kisik u tijelo unosimo pomoću sustava organa za disanje. Procesom dobivanja energije u stanicama nastaje ugljikov dioksid koji ulazi u krv koja ga prenosi do pluća gdje se izbacuje iz organizma. Osim ugljikovog dioksida, krv preuzima i druge otpadne i štetne tvari nastale u stanicama te putem sustava organa za izlučivanje krv se pročišćava i izlučuju otpadne tvari van iz organizma. Čovjek se može kretati zahvaljujući sustavu organa za kretanje kojeg čine mišići i kostur. Čovjek putem različitih osjetila (miris, okus, opip…) prima informacije iz koji se prenose i obrađuju putem živčanog sustava koji usklađuje rad svih organskih sustava te upravlja svim životnim procesima. Osim putem živčanog sustava, rad pojedinih organa i organskih sustava usklađuje se i uz pomoć hormona koje otpuštaju žlijezde endokrinog sustava, a njihov rad je također pod kontrolom živčanog sustava. Ljudski organizam, kao i druga živa bića, ima sposobnost stvaranja potomstva, pomoću vrlo složenog sustava organa za razmnožavanje.


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content