Home » Hrana i prehrana » Piramida pravilne prehrane

Piramida pravilne prehrane

picture1

Piramida pravilne prehrane obuhvaća sve vrste namirnica, biljnog i životinjskog te mineralnog porijekla, te nam svojom raspodjelom pokazuje koje namirnice trebamo jesti i u kojoj količini te nam na taj način pomaže da svakodnevno jedemo raznovrsnu hranu u dovoljnoj količini. Raznovrsnom hranom možemo tijelu pružiti sve hranjive tvari koje su mu potrebne, a položajem određene vrste hrane na piramidi možemo znati u kojoj količini nam ona treba.

Piramida ima 4 kata, ali obuhvaća svih 5 skupina namirnica. Ovdje opisujemo piramidu pravilne prehrane namijenjenu djeci, čiji raspored i sastav daje preporuke za unos svih vrsta namirnica u, za njih, poželjnim količinama kako bi imali dovoljno energije i hranjivih tvari potreban za pravilan rast i razvoj. Upravo radi toga se razlikuje od prehrane namijenjene drugim populacijskim skupinama. Djeca, za razliku od odraslih, trebaju nešto više energije potrebne za rast i razvoj, stoga su žitarice i proizvodi baza piramide i njen najveći dio, te predstavljaju temelj dječje prehrane. Na piramidi slijede, ovisno o potrebnim količinama, voće i povrće, potom mlijeko i mliječni proizvodi sa mesom, peradi, ribom, jajima, mahunarkama i orašastim voćem, a na samom vrhu, u najmanjem udjelu, nalaze se neke namirnice koje su slatke, slane, masne, te najčešće industrijski prerađene slastice, zaslađeni napitci te fast food hrana koju treba jesti najmanje i najrjeđe.


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content