Zašto moramo hranu koja sadrži mnogo masti, šećera, soli i aditiva jesti manje od osnovnih namirnica?
U današnje vrijeme, mnogi od zdravstvenih problema u Hrvatskoj i u svijetu povezani su sa nepravilnim prehrambenim navikama. Nepravilne prehrambene navike dovode se u vezu s debljinom, srčano-žilnim bolestima, šećernom bolesti tip II, nekim karcinomima, osteoporozom, endokrinim poremećajima itd. Današnja prehrana prosječnog čovjeka sadrži mnogo zasićenih masnoća, soli, jednostavnih šećera i industrijskih aditiva (boje, okusi, konzervansi itd.). Čak i malo smanjenje konzumacije namirnica bogatih mastima, šećerima, soli i aditivima može sačuvati zdravlje. Namirnice ove skupine najčešće su industrijski proizvedene namirnice, sadrže mnogo jednostavnih šećera (bijelo brašno, glukozno-fruktozni sirup itd), zasićenih i/ili trans-masti, koji tijelu daju samo energiju, a ne funkcionalne hranjive tvari (bjelančevine, omega-3 masne kiseline, biljna vlakna, vitamine, minerale) jer ih ne sadrže. Zbog tog razloga se nazivaju „energetski bogata“ hrana i/ili „nutritivno-siromašna“ hrana. Značajno doprinose debljanju i izazivanju kroničnih nezaraznih bolesti (srčano-žilne bolesti, šećerna bolest, neki karcinomi, endokrini poremećaji), zbog čega se ova hrana nalazi na vrhu piramide, da nas upozori da ju trebamo konzumirati u najmanjem udjelu i samo ponekad. Današnji potrošači suočeni su s vrlo velikim izborom industrijski proizvedenih namirnica i pića, sa sve raznovrsnijom ponudom industrijski proizvedenih namirnica unutar svake skupine namirnica. U ovu skupinu namirnica ubrajaju se konditorski i čokoladni slatkiši, keksi, kolači, sladoledi, suhomesnati proizvodi, kobasice, salame, paštete, industrijski obroci ili jela s visokim udjelom masti i/ili soli, komercijalno pržena hrana (čips, tortilje, krekeri i sl.), maslac, margarinski namazi, zaslađeni bezalkoholni napitci, sportski i energetski napitci i alkoholna pića.
Koliko je jedno serviranje namirnice iz ove skupine?
Za ovu skupinu namirnica nema preporučenog dnevnog unosa ili serviranja, jer ju se preporuča izbjegavati ili rijetko konzumirati u manjim količinama. No, može se preporučiti ograničiti konzumaciju ove hrane s obzirom na njenu energetsku vrijednost. Ukoliko ste zdrava, tjelesno aktivna osoba, tada možete ponekad koristiti namirnice iz ove skupine, no ukoliko imate problema s debljinom ili neku bolest, poremećaj zdravlja, svakako se preporuča izbjegavati konzumaciju ovih proizvoda. Mnogo je načina kako se namirnice iz ove skupine mogu zamijeniti, primjerice slane ili slatke grickalice se mogu zamijeniti sa domaćim grickalicama.
Jedno serviranje namirnice iz ove skupine izražava se na energetsku vrijednost od 140kcal (600kJ):
- 2 kuglice (75g) sladoleda
- 50-60g (oko 3-4 kriške) suhomesnatog proizvoda, salame
- 1 i ½ deblje ili 2 tanje hrenovke ili kobasice
- 30g slanih, masnih krekera
- 60 g čipsa
- 2-4 keksa
- 1 (40 g) krafna
- 1 komad (40 g) malog kolača poput muffina
- 40g bombona (oko 5-6 komada)
- 60 g džem / med (oko 3 žlice)
- 25 g mliječne čokolade
- 2 žlice (35 g) vrhnja za kuhanje
- 1 žlica (20 g) maslaca ili margarina
- 3 dl bezalkoholni osvježavajući zaslađeni napitak (gazirani)
- 2 dl vina
- 0,6 dl alkoholnih pića
- 5 dl piva