Djeci se preporučuje svakodnevno jesti mlijeko i mliječne proizvode. Oni su izvrsni izvori kalcija, koji je važan za jake i zdrave kosti. Nema mnogo drugih namirnica u našoj prehrani koje sadrže toliko kalcija kao mliječni proizvodi. Mlijeko i mliječni proizvodi također daju važne hranjive tvari kao što su bjelančevine visoke biološke iskoristivosti, vitamine B1, B2 i B12 te vitamine A i D. Važno je istaknuti kako mliječni proizvodi poput sireva mogu biti značajan izvor zasićenih masti, stoga treba voditi računa o njihovoj količini koju jedemo u obroku, te o sadržaju masti u samom siru. Sadržaj masti u sirevima može se kretati od < 10% za svježi, posni sir, pa sve do ≥ 60% za ekstra masni sir, a konzumiranjem masnijeg sira dobivamo i mnogo energije koju potom treba uravnotežiti većom tjelesnom aktivnosti. Fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i sličnih proizvoda, imaju izrazito značajan utjecaj na zdravlje, osobito na zdravlje probavnog sustava, upravo zbog sadržaja bakterija mliječne kiseline, te ostalih probiotičkih bakterijskih kultura. Ti proizvodi su kao i mlijeko, odličan izvor bjelančevina, vitamina B kompleksa, vitamina A i D te kalcija, fosfora i željeza, ali su za razliku od mlijeka, lakše probavljivi upravo zbog pomoći bakterija mliječno – kiselog vrenja koje djelomično razgrade laktozu (mliječni šećer). Budući da se u fermentiranim mliječnim proizvodima mliječni šećer pretvara u mliječnu kiselinu, smanjuje se sadržaj mliječnog šećera, i zbog toga te proizvode mogu koristiti i osobe koje ne mogu probaviti mliječni šećer – laktozu, odnosno koji su intolerantni na laktozu.
Zašto djeca trebaju mliječne proizvode?
Mlijeko i mliječni proizvodi glavni su izvor kalcija – hranjive tvari koju svi trebamo za izgradnju kostiju i zuba. Osim toga, važan su izvor bjelančevina i vitamina D. Pri izboru mliječnih proizvoda prednost treba dati fermentiranim mliječnim proizvodima, koji sadrže sve hranjive tvari kao i mlijeko, ali zbog toga što sadrže obilje probiotičkih kultura, izrazito su važni za dobro zdravlje, osobito zdravlje probavnog sustava.
Koliko serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda djeca trebaju jesti svaki dan?
Djeca u predpubertetu i adolescenti trebaju više mliječnih proizvoda u svojoj prehrani zbog intenzivnog rasta i razvoja, te stoga trebaju dodatnog kalcija za rast, razvoj i održavanje jakih zuba i kostiju.
Dakle, svakodnevno je dobro konzumirati 2 do 3 serviranja mlijeka i/ili mliječnih proizvoda, te je pri tome preporučljivo odabrati manje masne mliječne proizvode.
Mlijeko i mliječni proizvodi | 1 do 3 godina | 4 do 6 godina | 7 do 9 godina | 10 do 13 godina | 14 do 18 godina |
Dječaci i djevojčice | 1 i ½ | 1 i ½ – 2 | 2 | 2 i ½ | 3 – 3 ½ |
Jedno serviranje mliječnog proizvoda je:
- 1 čaša svježeg ili trajnog mlijeka (2,5dl);
- 1 čaša (200g) običnog jogurta ili drugog fermentiranog mliječnog proizvoda (kiselo mlijeko, acidofil…);
- 2-3 kriške (30-60g) tvrdog sira;
- 1/2 šalice (120g) svježeg sira.
Nekoliko je načina kako se može povećati konzumacija mliječnih proizvoda, ukoliko mlijeko nije omiljeno:
- svježi, posni, nemasni sir ili jogurt može se dodati u jela koja sadrže tjesteninu;
- u manje masni jogurt stavite omiljeno usitnjeno voće;
- napravite smoothie od šumskog voća (može i smrznutog), obranog mlijeka uz mali dodatak slatkog vrhnja za šlag kao osvježavajući obrok poslije škole ili poslije sporta.