Home » Novosti » U osnovne škole uvodi se građanski odgoj i pravilna prehrana

U osnovne škole uvodi se građanski odgoj i pravilna prehrana

Grad Rijeka u osnovne škole uvodi izvannastavnu aktivnost „Građanski odgoj i obrazovanje“ za što će se izraditi program i priručnik, rečeno je danas na gradonačelnikovom kolegiju. Osim toga, za osnovce se priprema još jedna novina – uvođenje pravilne prehrane. Na kolegiju su iznesene i informacije o održavanju Europskih sveučilišnih igara 2016. u Rijeci i Zagrebu.

Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Sanda Sušanj, govoreći o uvođenju građanskog odgoja u osnovne škole Grada Rijeke, naglasila je kako rezultati istraživanja pokazuju nisku razinu participacije mladih u zajednici, porast političke apatije i rastući demokratski deficit.

Na kolegiju je imenovana radna skupina koja će izraditi program i priručnik, koji će na adekvatan i učenicima blizak i zanimljiv način, kroz 30 tema obuhvatiti društvenu, ljudsko-pravnu, političku, kulturalnu, gospodarsku i ekološku dimenziju. Cilj programa je potaknuti mlade na veće učešće u zajednici, poštivanje različitosti, preuzimanje aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava, održivog razvoja i općenito demokratizacije društva.

Priručnik će biti preveden i na talijanski jezik, a zatim će uslijediti edukacija učitelja kako bi se omogućilo uspješno obrazovanje učenika o ljudskim pravima, međuljudskim odnosima, održivom razvoju i zaštiti potrošača. Građanski odgoj uvest će se, eksperimentalno za početak, u pet osnovnih škola Grada Rijeke u idućoj školskoj 2016./2017. godini.

„Nastava će se organizirati po modelu iznimno uspješnog programa „Moja Rijeka“, a uvest će se postupno, i to prvo u pete razrede planiranim nastavkom provođenja do kraja osnovnoškolskog obrazovanja“, rekla je pročelnica Sušanj. Naglasila je da su se Odjelu u trenutku kad su najavili program javili i predstavnici drugih županija sa željom da otkupe i koriste taj priručnik.

Za izradu programa i priručnika Grad Rijeka će izdvojiti 194.700 kuna, a ta će se sredstva utrošiti na rad radne skupine, za lekturu i korekturu priručnika, njegov vizualni identitet i produkciju te edukaciju učitelja koji će provoditi program.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako najava za uvođenje ovog pilot-projekta u škole nije bila samo priča uvjetovana političkim događanjima, već će se ujesen ozbiljno pristupiti njegovom uvođenju u škole. Gradonačelnik je zatim najavio uvođenje još jednog programa u segmentu odgoja i obrazovanja, a to je uvođenje pravilne prehrane u škole.

Uvođenje pravilne prehrane u osnove škole

Grad Rijeka od ove će godine u deset osnovnih škola uvesti program pravilne prehrane, po uzoru na program zdrave prehrane koji se već dugi niz godina provodi u riječkim vrtićima. Novi je to projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, pod nazivom “Školica zdrave prehrane”, čiji je cilj usvajanje pravilnih prehrambenih navika i očuvanje zdravlja kroz edukaciju učenika i njihovih nastavnika. Program je usklađen s Akcijskim planom za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine 2010.-2012, a edukaciju učenika i učitelja kroz predavanja i radionice provodit će nutricionisti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije te drugi stručni suradnici Odsjeka za unapređenje prehrane i psiholozi Odjela školske medicine.

„Svakoj našoj akciji prethodi istraživanje pa smo tako i ovoga puta ustanovili da je pretilost među učenicima u porastu. Naime, podaci o stanju uhranjenosti riječkih osnovnoškolaca pokazuju da 40% dječaka i 26% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu težinu“, rekla je pročelnica Sušanj, dodajući kako je pretilost javnozdravstveni problem.

Iako su pojedine osnovne škole Grada Rijeke unatrag nekoliko godina već započele s primjenom pravilne prehrane, odnosno uvele zdravi doručak, novim projektom učenici tih škola dobit će i prehrambene smjernice. Uvest će se jedinstveni, tipski jelovnici te će sve škole imati pravilno organiziranu školsku prehranu. Učenici petih razreda sudjelovali bi u radionicama slaganja obroka i zdravog tanjura, dok bi učenici 7. i 8. razreda bili uključeni u radionice u kojima bi se pripremali zdravi obroci. S aktivnostima će se prvo krenuti u 10 osnovnih škola s manjim brojem učenika, a u sljedećoj školskoj godini projektom će biti obuhvaćene sve ostale osnovne škole. U Proračunu za 2016. g. za uvođenje pravilne prehrane u osnovne škole grada Rijeke plredviđena su sredstva u iznosu od 55.000 kn.

 

(A.V.)


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content