Home » Novosti » U osnovne škole uvodi se pravilna prehrana

U osnovne škole uvodi se pravilna prehrana

Grad Rijeka od ove će godine u deset osnovnih škola uvesti program pravilne prehrane, po uzoru na program zdrave prehrane koji se već dugi niz godina provodi u riječkim vrtićima. Novi je to projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, pod nazivom “Školica zdrave prehrane”, čiji je cilj usvajanje pravilnih prehrambenih navika i očuvanje zdravlja kroz edukaciju učenika i njihovih nastavnika. Program je usklađen s Akcijskim planom za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine 2010.-2012, a edukaciju učenika i učitelja kroz predavanja i radionice provodit će nutricionisti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije te drugi stručni suradnici Odsjeka za unapređenje prehrane i psiholozi Odjela školske medicine.

„Svakoj našoj akciji prethodi istraživanje pa smo tako i ovoga puta ustanovili da je pretilost među učenicima u porastu. Naime, podaci o stanju uhranjenosti riječkih osnovnoškolaca pokazuju da 40% dječaka i 26% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu težinu“, rekla je pročelnica Sušanj, dodajući kako je pretilost javnozdravstveni problem.

Iako su pojedine osnovne škole Grada Rijeke unatrag nekoliko godina već započele s primjenom pravilne prehrane, odnosno uvele zdravi doručak, novim projektom učenici tih škola dobit će i prehrambene smjernice. Uvest će se jedinstveni, tipski jelovnici te će sve škole imati pravilno organiziranu školsku prehranu. Učenici petih razreda sudjelovali bi u radionicama slaganja obroka i zdravog tanjura, dok bi učenici 7. i 8. razreda bili uključeni u radionice u kojima bi se pripremali zdravi obroci. S aktivnostima će se prvo krenuti u 10 osnovnih škola s manjim brojem učenika, a u sljedećoj školskoj godini projektom će biti obuhvaćene sve ostale osnovne škole.

U Proračunu za 2016. g. za uvođenje pravilne prehrane u osnovne škole grada Rijeke predviđena su sredstva u iznosu od 55.000 kn.


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content