Home » Novosti » Znanstvenoj zajednici predstavljena uspješnost programa “Školica pravilne prehrane”

Znanstvenoj zajednici predstavljena uspješnost programa “Školica pravilne prehrane”

Objavljivanjem znanstvenog članka u časopisu Frontiers in Sustainable Food Systems, vodećem časopisu u području održivog sistema prehrane, svjetskoj je znanstvenoj zajednici predstavljena uspješnost programa “Školica pravilne prehrane” koji se provodi u osnovnim školama grada Rijeke još od 2016. godine. Edukacijski program “Školica” osnovnoškolcima promovira mediteransku prehranu i način života kao zdrav i održiv način življenja koji je važan za njihovo zdravlje i dobrobit u odraslo doba.

Tijekom četiri godine provođenja prograna bilo je uključeno gotovo 3 tisuće učenika dobi od 10 do 12 godina. Pokazalo se da su oni učenici koji su bili uključeni u edukativni program “Školica” postigli značajnije povećanje svog početnog znanja o prehrani, uključujući kratkoročni učinak edukacije nakon tri tjedna te dugoročni nakon 6 do 9 mjeseci. Učenici su također značajno poboljšali svoje stanje uhranjenosti i bavljenje tjelesnom aktivnošću te se značajno povećao broj učenika s prehranom u skladu s mediteranskom prehranom.

Učenici koji su imali dobro znanje o prehrani 6 do 9 mjeseci nakon održane edukacije značajno su poboljšali svoje stanje uhranjenosti, bili su više tjelesno aktivni te su imali prehranu u skladu sa mediteranskom u odnosu na učenike sa slabim znanjem o prehrani. Program “Školica pravilne prehrane pokazao je značajan učinak edukacije o pravilnoj prehrani i načinu života na poboljšanje zdravih navika osnovnoškolaca što je važno za njihovo buduće zdravlje, no ipak su potrebni novi pristupi kako bi djeca postala svjesnija i sposobnija nositi se sa složenošću održivog načina života.

Poveznica na znanstveni članak je ovdje: Frontiers | The effect of nutritional and lifestyle education intervention program on nutrition knowledge, diet quality, lifestyle, and nutritional status of Croatian school children (frontiersin.org)


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content