Home » Novosti » Zatvaranje škola zbog COVID-19 uzrokovalo povećanje udjela prekomjerne tjelesne mase i pretilosti među školskom djecom

Zatvaranje škola zbog COVID-19 uzrokovalo povećanje udjela prekomjerne tjelesne mase i pretilosti među školskom djecom

Jedna od glavnih obaveza zdravstvene ekologije je praćenje promjena i utjecaja okoline na zdravlje čovjeka. Nedavna pandemija COVID-19 bolesti očekivano je dovela do promjena životnih navika svih populacijskih skupina, a osobito su bile očekivanije veće promjene u ponašanju djece i mladih.

Kao posljedica smanjenog kretanja i promjene prehrambenih navika tijekom ostajanja kući moguć je utjecaj na njihovo stanje uhranjenosti povećanjem tjelesne mase kao i na mentalno zdravlje. Tijekom proljeća 2021. godine gotovo 1400 učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola Primorsko-goranske županije je ispunilo on-line upitnik o svojim životnim navikama, stanju uhranjenosti te osjećajima vezano za ostajanje kući tijekom zatvaranja škola i prelaskom na on-line nastavu. Rezultati provedenog upitnika objavljeni su časopisu visokog znanstvenog odjeka Nutrients. Istraživanje je pokazalo značajan porast prevalencije prekomjerne tjelesne mase i pretilosti među učenicima osnovnih škola, sa 21% na 24%, dok je samo prije 5 godina (2015. godine) ta prevalencija bila 18%. Kod učenika ovog istraživanja je porast pretilosti bio značajno veći kao poslejdica značajnijeg smanjenja tjelesne aktivnosti te konzumiranja nepoželjne hrane, više nego kod učenica. Utvrđena su i psiho-socijalna opterećenja zbog boravka kući te se vjeruje da su ona utjecala na porast bezvoljnosti za aktivnostima i na veću konzumaciju ultra-procesirane hrane bogate mastima i šećerima. No, utvrđene su i dobre prehrambene navike koje su bile u skladu s mediteranskom prehranom, što može biti utjecaj ne samo dobre edukacije učenika (primjerice „Školica zdrave prehrane“, „Debljina nije bolest“ itd), već i roditelja koji su tijekom epidemije više brinuli o njihovoj i svojoj prehrani. Opažene promjene svakako treba pratiti i dalje te više djelovati preventivnim i edukativnim aktivnostima među mladima, sa većom uključenosti cijelih obitelji u aktivnosti.

Poveznica na rezultate istraživanja su ovdje: Nutrients | Free Full-Text | The Outcome of COVID-19 Lockdown on Changes in Body Mass Index and Lifestyle among Croatian Schoolchildren: A Cross-Sectional Study (mdpi.com)


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content