Home » Novosti » Novi ciklus besplatnih informatičkih tečajeva

Novi ciklus besplatnih informatičkih tečajeva

Već jedanaestu godinu za redom Grad Rijeka organizira besplatne informatičke tečajeve za ciljane skupine građana. Ovog puta edukacija se odvija u sklopu Europskog projekta INCA te gradskog projekta „Društvo u kojem učim i osjećam se dobro“, a namijenjena je za osobe starije od 65 godina.

Novi ciklus besplatnih informatičkih tečajeva Grad Rijeke najavili su Ankica Perhat, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke i Ivan Mandekić, koordinator za e-Upravu u Gradu Rijeci.

U ovom ciklusu održat će se dva tečaja, Osnovni informatički tečaj za koji je predviđeno 90 polaznika i Osnove online novinarstva za 32 polaznika. Oba tečaja trajat će 20 školskih sati, a program će se izvoditi u Centru tehničke kulture Rijeka (Školjić 5d). Prijave se mogu izvršiti od 18. do 29. travnja 2016. godine na telefon 327-155.

Cilj Osnovnog informatičkog tečaja je osposobiti polaznike da efikasno koriste osnovnu informatičku opremu i Internet. Program tečaja obuhvatit će upotrebu računala za pronalaženje, procjenu, pohranjivanje, stvaranje, prikazivanje i razmjenu informacija te razvijanje suradničkih mreža preko interneta.

Program tečaja online novinarstva obuhvaća sljedeće teme: upoznavanje s portalom penzici.rijeka.hr, novinarstvo i e-novinarstvo, etika i zakoni koji reguliraju ovo područje, prikupljanje činjenica, pisanje vijesti i izvještaja, uređivanje teksta za objavu na portalu, fotografija u internetskom članku i priprema fotografije za objavu u internetskom članku.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, objasnila je kako se radi o dugogodišnjoj suradnju dva gradska odjela te kako je ideja ne samo educirati već i socijalno uključiti ciljane skupine građana u društveni život. Navela je kako se velika problematika javlja zbog digitalnog jaza koji se ovim edukacijama želi minimizirati.

Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, dodao je kako je sadržaj koji se prenosi polaznicima višestruko kroz godine prilagođavan s obzirom na brze i kontinuirane promjene u informacijskim tehnologijama. Objasnio je kako se u nekoliko posljednjih godina pokazalo da se pojavljuje sve veća potražnja za međusobnim umrežavanjem te da se na tome bazira novi ciklus besplatnih informatičkih tečajeva koji slijede u svibnju.

U projektu INCA sudjeluje jedanaest partnera iz četiri zemlje – Španjolske, Cipra, Latvije i Hrvatske. Osim Grada Rijeke partner iz Hrvatske je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Osnovni je cilj projekta učiniti dostupnijim socijalne i zdravstvene usluge za osobe starije od 65 godina, odnosno povezati socijalne i zdravstvene usluge kroz umrežavanje pružatelja ovih usluga.

Do sada je besplatne informatičke tečajeve Grada Rijeke završilo oko 3000 polaznika, a web portal www.penzici.rijeka.hr bilježi oko 2500 posjeta mjesečno.


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content