Home » Novosti » Prezentirani rezultati prvog ciklusa Programa “Školice”

Prezentirani rezultati prvog ciklusa Programa “Školice”

U ponedjeljak 06.11. 2017. u Gradskoj Vijećnici prezentirani su rezultati prvog ciklusa Programa “Školice”. Nakon pozdravnih i uvodnih riječi gradonačelnika Vojka Obersnela, doc.dr.sc. Sandra Pavičić Žeželj kao voditeljica Programa, osvrnula se je na važnost promicanja pravilne prehrane te važnost edukacijskog programa “Školica zdrave prehrane” koji je proveden među 91% jedanaestogodišnjaka grada Rijeke, ali nije namijenjen samo učenicima osnovnih škola već i njihovim roditeljima te ostalim korisnicima ovog portala.

Također je spomenula problem školske prehrane koji se ovim programom rješava primjenom jedinstvenog školskog jelovnika te suradnjom sa svakom školom posebno. Gordana Kenđel Jovanović, dipl.ing.nutr, suradnica programa, prezentirala je dobivene rezultate prvog ciklusa programa. Prema podacima Odjela školske medicine NZZJZPGŽ oko četvrtina učenika petih razreda ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo dok su rezultati dobiveni upitnikom pokazali da dvije petine preuhranjenih ili pretilih učenika umanjuje svoju stvarnu tjelesnu težinu kako bi promijenilo svoju stvarnu sliku uhranjenosti. Učenici prosječno dnevno provedu oko sat i pol gledajući TV, a sjedeći i igrajući igrice na mobitelu, tabletu, kompjuteru prosječno dva sata dnevno, dječaci značajno više od djevojčica. Četiri petine učenika se aktivno bavi nekim sportom, dječaci više od djevojčica. Tri četvrtine učenika doručkuje svakodnevno, a 10% uopće ne doručkuje. Ocjena kakvoće prehrambenih navika pokazala je da većina učenika ima prehranu s umjerenim karakteristikama mediteranske prehrane dok je 40% učenika imalo karakterističnu mediteransku prehranu koja se smatra poželjnom prehranom zbog dokazanih zdravstvenih prednosti poput smanjenja učestalosti pobola i  smrtnosti od kroničnih nezaraznih bolesti (debljina, šećerna bolest, srčano-žilne bolesti, neki oblici karcinoma) kao i dužeg očekivanog trajanja života.

Prije provedenih edukacija i radionica učenici su odgovarali na pitanja o prehrani, dok se program se završio zabavnim kvizom gdje se ponovno provjerilo znanje učenika. Provedenim programom učenici su unaprijedili svoje znanje o prehrani za četvrtinu, sa početnih 55% na 81%, što je u skladu s očekivanjima. Sva područja o izvorima i ulogama hranjivih tvari su znali vrlo uspješno, no, još uvijek nisu dovoljno znali o preporučenim količinama voća i povrća što bi trebalo unaprijediti kroz poboljšane javnozdravstvene poruke o konzumiranju voća i povrća.

Program je pokazao da ona djeca koja imaju loše prehrambene navike imaju i veću tjelesnu težinu, manje spavaju, značajno više vremena provode gledajući TV i igrajući se igrice, značajno su manje uključeni u sportske aktivnosti te imaju lošije znanje o prehrani u odnosu na učenike s karakterističnom mediteranskom prehranom koji imaju bolje znanje o prehrani, bolje su uhranjeni i više tjelesno aktivni.

Usvajanje znanja o prehrani ima utjecaja na bolje prehrambene i zdravstvene navike, dok će se nastavkom provođenja programa s učenicima koji su bili uključeni u prvi ciklus programa utvrditi ta povezanost koja uključuje provjere znanja o prehrani te razne radionice pripremanja jednostavnijih jela s naglaskom na mediteransku prehranu.

Gotovo svi dječji vrtići Primorsko-goranske županije imaju nadziranu i planiranu prehranu od strane stručnjaka NZZJZPGŽ, neki već više od 30 godina te će se programom „Školice“ nastojati uskladiti i školska prehrana prema principima pravilne i mediteranske prehrane. Prema programu, svim osnovnim školama predložen je jedinstveni školski jelovnik, a nadzorom i određivanjem kakvoće školskih obroka u narednom ciklusu programa dati će se ocjena kakvoće prehrane u osnovnim škola grada Rijeke i još dodatno unaprijediti njena kakvoća.

Detaljni prikaz rezultata prvog ciklusa možete potražiti na stranici Opisa programa.

Što ostali mediji kažu o prezentaciji prvog ciklusa programa možete naći na slijedećim linkovima:

http://www.mojarijeka.hr/vijesti/zapocinje-novi-ciklus-skolice-zdrave-prehrane-u-osnovnim-skolama/

https://www.rijeka.hr/zapocinje-novi-ciklus-skolice-zdrave-prehrane-u-osnovnim-skolama/

https://www.skolskiportal.hr/clanak/8867-pocinje-novi-ciklus-skolice-zdrave-prehrane/

https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2743065/skolica-zdrave-prehrane-u-rijeckim-skolama-rezultati-su-pokazali-da-djeca-sve-vise-znaju-sto-trebaju-jesti/

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/PODATAK-KOJI-BRINE-Svaki-deseti-ucenik-petog-razreda-u-Rijeci-ima-prekomjernu-tjelesnu-tezinu

http://lokalni.vecernji.hr/gradovi/jos-jedna-skolica-zdrave-prehrane-kroz-igru-djeca-sama-slazu-dnevne-jelovnike-6309

https://www.skolskiportal.hr/clanak/8867-pocinje-novi-ciklus-skolice-zdrave-prehrane/

Započinje novi ciklus Školice zdrave prehrane u osnovnim školama

 

 


Podijeli:

Školica zdrave prehrane

Novi projekt Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo nazvan »Školica zdrave prehrane« počinje se od travnja 2016. provoditi u OŠ Srdoči.

Opširnije

Indeks tjelesne mase (BMI)

Indeks tjelesne mase - ITM ili BMI (body mass index) koristi se kao pokazatelj stupnja uhranjenosti osobe. Predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata tjelesne visine u metrima (BMI = kg/m2).
Stanje uhranjenosti određen pomoću ITM može se koristiti kao pokazatelj prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne u svrhu dijagnoze debljine ili zdravlja pojedinca. Za djecu i mladež koriste se tablice, dok odrasli mogu provjeriti svoj ITM na slijedećem linku...
Opširnije

Anketa

Smatrate li da treba uložiti puno truda u pravilnu prehranu?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
Na vrh Skip to content